söndag 26 april 2009

länk

Titta här i min vanliga blogg för att se lite livebilder på sonen i starannis kläder =)

"nya" tyger

Idag for vi till stugan en sväng, det var så himla fint väder och vi ville inte vara inne hela dagen och packa/städa så vi unnade oss en dag i solen =)

Jag rotade igenom linnegarderoben och hittade en hel del fina tyger bestående av dubbla påslakan! tog med mig några ljuvliga =)finns mer att ta men jag lämnade en del. det bruna med hjärtan är dock bara ett örngott tyvärr.... kvaliteten var rätt bra, inte jättetjocka men hyfsat, lite tvättblekta men absolut dugligt att sy av! kanske inte byxor till barn i krypåldern men väl tunikor och klänningar ex.







lördag 25 april 2009

nerpackad symaskin

Idag tog jag och packade ner symaskinen och alla tyger etc. Kändes vemodigt MEN det är ju bara några dagar tills jag får packa upp dem igen som tur är =)

NU blir det nog inget sybloggat på iaf en vecka. Har en del att sy som kommer att prioriteras före bloggen men jag lovar att återkomma snart!

Ha det gott så länge!

söndag 19 april 2009

muddbyxor och mössor, vad annars =)

Jag ordar inte så mkt om dessa plagg =) det är beställningar iaf, byxorna är sydda i strl 104 och levererades idag, läs vad Erica skrev här och här.

Tygerna kommer från e-slöjd och s&s.

Nu blir det nog inte så himla mkt mer sytt innan flyttlasset går på söndag men man vet aldrig =)






fredag 17 april 2009

nya tyger

Idag fick jag leverans på tyger både från e-slöjd och stoff&stil. En del till beställningar och en del till bara mig =)

trikåer från e-slöjd. Jag fick en beställning för ett par veckor sen också som jag ek bloggat om, i den var det också randigt men även flera enfärgade att matcha till det randiga.

Velour i turkos och brun från stoff&stil, bara mina och blir nog ett par byxor och en hoodie till Axel


Elefanttyg från stoff&stil samt naturvit trikå, också från s&s. Bara till mig =) har tänkt att det ska bli sommarshorts till Axel av elefanterna och av det vita tänkte jag prova att göra nåt tryck och sy mössor, framtidsprojekt!

Muddar från s&s. Bloggade inte om senaste beställningen därifrån som bestod av grå, svart, lila, brun, turkos och marinblå mudd. Vill ha orange men den var restad...
Så himla skoj med nya tyger! jag ska dock inte sätta saxen i så många av dem ännu. Har beställning på fyra mössor och två par muddbyxor och det är det enda som ska sys nu innan flytten! jag VILL sy mer men har inte riktigt tiden tyvärr... det som också ska göras i syväg är att bestämma innehållet i ekobytet vilket känns så himla spännande trots knapp tid =) jag är i princip klar med vad som ska göras och att sy det som ska sys är en fröjd! jag kan inte packa och flytta hela tiden så att sätta mig vid symaskinen blir då ett break och avkoppling och således är det bra med lite beställningar och ett byte!

Ekobyte

Jag blev så glad när jag såg att jag "fick" vara med i ekobytet som jag anmälde mig till! såg det dock inte förrän igår så därför är jag kanske lite sen med att svara på frågorna men här kommer dom!

Vad pysslar du med? syr/stickar/virkar/annat?
Jag syr mest. Tycker även om att virka, sticka och brodera men jag prioriterar syingen och är inte så duktig på de överiga pysselgrejerna =)

Hur länge har du pysslat?
Jag har sytt sen sommaren 2008 (sydde en del som yngre dock) och alltid gillat att pyssla, momma lärde mig sticka när jag var väldigt liten =)

Har du barn? Vilken storlek?
En son, han är ett år och har strl 86 och ibland 92 eller ibland 80. Han är ganska stor för sin ålder, 80cm och 12.5kg.

Vilken storlek har du själv?
Med en del graviditetskilon kvar så 42 nertill och 40 upptill.

Stilmässigt, vilket håll drar du åt? (70-talsretro/vintageromantiskt/stilrent ekologiskt)
Det blir nog en blandning av 70-talsretro och stilrent ekologiskt.

Vilka färger och mönster gillar du? vilka material?
Jag gillar färg i alla former men även basfärger som brunt, vitt och beige. Pasteller är ingen favorit! gillar att kombinera mönstrat (randigt, blomiigt etc) med enfärgat bara det inte blir "för mycket" av det goda =) Trikå är det jag sytt mest i och år således en favorit men jag gillar mer och mer vanliga bomullstyger och även velour men det ska gärna vara "enkla" tyger.

Vad skulle du vilja lära dig, sy/sticka/virka? vad fattas i din mönster/kunskapssamling?
Det är rätt mycket som saknas! jag prioriterar dock att lära mig mer sying. Svårt att sätta fingret på vad jag vill lära mig men jag har hittils inte sytt så avancerade saker som att vändsy, sy dragkedjor etc. Jag saknar nåt bra klänningsmönster (barn) samt ett bra mönster på nån huvtröja/hoddie och även ett bra jackmönster.

Vad föredrar du, kaffe eller te?
Både och! behöver kaffe på morgonen för att "komma igång" men älskar att dricka te på kvällarna. Är inte så mkt för gröna och röda teer och gillar fruktiga och smakrika!

Könstraditionellt; unisex eller genusmedvetet?
Helt klart unisex! men det blir ju på nåt sätt ändå könstraditionellt när jag syr ibland, klänning till flickor ex. Det är nog mest gubben hemma som protesterar mot blommor och rosa till sonen men det struntar jag i =)

Varför väljer du ekologiskt/återvunnet hellre än nyproducerat?
Jag ser detta ekobyte som en utmaning. Jag har nog sytt mer i nyproducerat tyg hittils och vill gärna ändra på det! annars försöker vi tänka milövänligt och ekologiskt hemma, tycker att det känns viktigt! loppisfynd och arvegods är toppen! det känns så himla bra inombords när man syr nåt/köper nåt ekologiskt/återvunnet.

Ja detta var då mina svar på frågorna, hoppas de duger!

Detta bytet hamnar mitt i vår flytt men det gör ju inget! då har jag anledning att tänka på annat och gå ifrån en stund ibland!

torsdag 16 april 2009

mössor i massor

Idag var jag hemma från jobbet. Andreas är pappaledig och har varit sen i början av november och jag jobbar heltid som sjuksköterska på ett korttidsboende. Andreas har haft ont i örat några dagar och natten till idag var helt outhärdlig... han satt upp och försökte sova men lyckades inte så bra. Därför stannade jag hemma från jobbet idag, så att jag kunde ta hand om Axel och älsklingen fick kurera sig och gå till doktorn. Jag ställde diagnos på han innan han gick och hade rätt =) inflammation i hörselgången! när jag kikade i hans öra såg det ut som om man inte ens kunnat få in en synål, så uppsvällt var det...

Iaf så passade jag på att sy när Axel sov middag, eller jag hann inte klart allt då men mycket, resten gjorde jag färdigt ikväll. Det blev 12 mössor! hade så mkt tygrester från mössor jag sytt tidigare som räckte till att sy barnmössor så jag slog till. (hade inga flyttkartonger kvar att packa så jag hade "nget annat" at göra =)

Mössorna är sydda i mitt vanliga mönster, de är inte i baggymodell men heller inte helt slim, nånstans mittemellan! Tyget är stretchigt och mössorna kan användas under en lång tid storleksmässigt. De randiga tygerna är från e-slöjd och är lite tjockare än det rosa med hundar på som kommer från stoff och stil. De är vändsydda, alltså dubbelt tyglager utan skavande sömmar.
Jag gjorde två storlekar, strl 1 som mäter ca 40 cm i omkrets, osträckt läge. Kan användas från ca 6 mån (eller från när barnet har ca 40cm i huvudomfång) och fram tills ungefär 2 år. Strl 2 mäter ca 44 i omkrets och passar från ca 2-5 år, allt såklart beroende på hur stort huvud ditt barn har! Min son är ett år och har använt strl 1 sen han var ca 6 mån och den funkar toppen nu med!

Alla mössor är till salu för 100 kr eller 120 kr inklusive frakt.
Lämna en kommentar om du är intresserad av någon! eller maila mig på scapula@live.se


Strl 1, lila och mörklila randig

Rosa och mörkrosa ränder, finns i både strl 1 och 2


Multirosa ränder, strl 1


Grön och ljusgröna ränder, strl 1


Gul och oreange randig, strl 1


Grön randig, strl 1


Mörk rosa med hundar, finns 2st i strl 1 och 1 st i strl 2


Brun med rosa ränder, strl 2



tisdag 14 april 2009

tomt

Vi flyttar ju nästa helg till nya huset så nu har jag inte så mkt tid varken för sying eller att blogga. Jag syr dock litegrann men inget är färdigt ännu. Återkommer så fort jag har tid =)

fredag 10 april 2009

retro byxor i strl 104

Jag insåg häromdagen att jag inte har något byxmönster i annan strl än 62-68-80-86 så då tog jag och förstorade det jag har till strl 92-98-104. Hade ju ingen aning om hur det blev, var det ungefär rätt storlekar jag gjorde? så därför provsydde jag i strl 104.

Mönster: Som jag skrev ovan, mitt egna förstorade.
Tyg: Retro tyg köpt på tradera, var två stooora gardinlängder och kvaliteten är tjock och bra! Beige mudd från stoff och stil.
Plus: Byxorna provades av min brorsdotter Ella och de satt som ett smäck =) har alltså lyckats bra med mönstret! dock gjorde jag dessa liite vidare upptill eftersom det inte är stretch i tyget. Jag tycker att byxorna blev jättefina, älskar tyget!
Minus: Det blev lite ojämn söm när namnlappen syddes på, inget som stör egentligen så jag gjorde inte om det.... appropå namnband så måste jag beställa nya, dessa jag har är ganska smala och passar perfekt till mössor eller andra ting där man kan sy fast dem vikta i en söm men de är inte lika bra och fina att sätta på ex byxor.




söndag 5 april 2009

det ska börjas i tid =)

Axel vill mer än gärna vara med mig när jag syr, oftast står han bredvid och blir sur för att han inte får komma upp i knät... ibland får han komma och sitta hos mig (om jag ska sy nåt som inte är så precisionskrävande) då sitter han som ett ljus och tittar förnöjsamt =) jag passar givetvis så inga små fingrar kommer på fel ställen! Axel fyllde ett för en vecka sen och kalasen har avlöst varandra sen dess, himla skoj men energikrävande! jag har tom hunnit sy en hel del så inte konstigt att jag är trött nu =)

På bilderna ser ni min maskin, min enda än så länge.... det är en Brother BM-3600 och jag är oerhört nöjd med den! den kostade "bara" 2500 och det var en lagom investering för mig som då inte visste hur mkt jag skulle sy, har många sömmar och syr bra, kan inte komma på nåt jag saknar! dock går den ganska högt och bullrigt, en nackdel... nu när jag syr så mycket som jag gör skulle jag såklart vilja ha en annan och fler symaskiner. Det första jag ska köpa är en overlock, blir när skettepengarna kommer! har dock aldrig sytt på en och har ingen aning om vad man ska ha för nån, är det ngn som har nåt tips? hur funkar maskinerna i prisklassen 3000-5000?
Sen vill jag gärna ha en bättre, vanlig symaskin också men det får bli senare!

Just nu längtar jag mest efter att få flytta in i huset och göra iordning mitt syrum, tänk att jag ska få ett alldeles EGET SYRUM =) är sjukt glad över det! få fixa plats för tyger och tillbehör (för att inse hur lite jag har och hur mkt jag skulle vilja handla =) och slippa plocka ihop efter varje sytillfälle!






muddbyxor

Ordar inte så mkt om dessa, mitt egna mönster i strl 92. Muddar från stoff och stil samt randig trikå från E-slöjd.

De översta är Axels (ser lite knasiga ut i formen, varit blöta och ej torkat i en bra ställning =) är förresten inte sydda i trikå från E-slöjd, nä de är sydda i tyget jag vann från tradera! måste säga att tyget var väldigt elastiskt, när de hängtorkat så blev de hur långa som helst =) fick töja i dem lite åt andra hållet så blev de bättre!

De två nedersta är en beställning, min kära vän charlottes son Alfred ska få bära dem stolt =)







fredag 3 april 2009

tyger


Detta ljuvliga tyg i grönt med blommor är en vinst från tradera. Bilden gör sig tyvärr ej rättvis, det är flera meter tyg och kvaliteten känns bra, ganska stabilt bomullstyg! vet ej vad jag ska sy av det, har beställt matchande kantband i grönt, gult och naturfärg. kan tänka mig att det blir fint att sy tunikor/klänningar och jackor i det!


Svårt att knäppa kort på detta tyg! också från tradera och även det en stooor bit! jättehärlig tunnribbad trikå, vit med turkosa ränder. Inga planer ännu, men kanske en pyjamas till sonen.


Randiga byxor

Mönster: Mitt egna i strl 86
Tyg: Randig rosa-röd trikå från e-slöjd, röd mudd köpt på tradera

Byxorna ska levereras till en ettårig tjej i Öxabäck, hoppas de passar!

torsdag 2 april 2009

dålig uppdatering

Jag har faktiskt sytt en del trots att det inte verkar så =)

Har sytt ett antal mössor men har inte knäppt nå kort på dem då de är i samma variant som tidigare, mest randiga e-slöjd trikåer.

Har även sytt några byxor som ännu inte är levererade, ska knäppa kort och visa snart!

Har budat hem lite tyger från tradera, lite trikå och nåt tunnare bomullstyg. Bilder kommer när jag fått tygerna =) Fick ett tyg idag förresten men det var inte som jag tänkt mig... stod att det var trikåtyg som man kunde sy ex en kjol av så då tänkte jag att det blir bra pyjamastyg till Axel men tyget var mer som ett grövre stickat tyg, inte alls passande till varken pyjamas eller kjol. Däremot så ser jag framför mig söta små klänningar i det! ska tvätta det och sen provsy, lägger upp en bild på tyget i samband med de andra!

Jag har några beställningar att beta av innan jag kommer ta stop ett tag på syingen, iaf på beställningsfronten! vi flyttar till vårt nyköpta hus i månadsskiftet och har tänkt att lägga lite nya golv och måla/tapetsera lite innan så vi har rätt mycket att stå i framöver =) när vi väl flyttat in så tillkomemr ju det sedvanliga men även bygge av hundgård och staket runt huset samt se över trädgård och land. ska bli så himla skoj!

Har ett par beställningar som ska levereras i slutet av juni som jag ej påbörjat men det ska nog vara lugnt! säger till när jag tar emot nya beställningar igen! Då har jag förhoppningsvis en overlock att sy på också, det står nu på inköpslistan =)

sommarsol swap - svar på frågorna

Jag är med i min första syswap =) med tema sommarsol! mer info kan du hitta här.

Här kommer iaf mina svar på frågorna!

1, Hur många barn har du?
Ett barn, en son som fyllde ett år i mars.

2, Kön kläder och skostorlek på barnen
Han har 86/92 i klädstorlek och kanske 21-22 på skor

3, vad har du för storlek på kläder, skor/tofflor?
Jag har strl 40/42 på kläder och 39 på skor

4, Är du nybörjare, medel eller avancerad på stickor?
NYBÖRJARE =)

5 -”- på sömnad
Nybörjare här med men inte med lika stora bokstäver =)

6, Vilken typ av tyg föredrar du?
Många men gärna trikå och velour men också retro tyger

7. Vilken typ av garn gillar du?
Ingen aning, vad som helst! har inte stickat/virkat så mycket!

8, Håller du på med någon annan skapande hobby(vad?)?
Det ska vara matlagning då, klippa och klistra recept =)

9, Vad gillar du för godis?
Saltlakrits!

10, Är du allergisk mot något?
I matväg, nej, annars mot katter.

11, vad är dina favoritfärger?
Jag älskar färger i alla varianter! gärna blått, grönt, gult och orange men också mer neutrala som brunt och beige

12, Finns det några färger du absolut inte gillar?
Pasteller

13, Kaffe eller te?
Båda delarna!

14, vad lyssnar du på för musik
Jag är en riktig allätare men gärna hårdrock!

16. Vad läser du för böcker?
Sliskiga romaner a´la danielle steel funkar alltid =) Jag älskar att läsa böcker där handlingen utspelar sig i en annan tid och gärna andra länder/kulturer. En annan favorit är kokböcker!

17, Prenumererar du på någon sy/sticktidning?
Nej, skulle gärna göra dock! både ottobre och allt om handarbete ligger mig varmt om hjärtat. Blir nog att börja när vi båda två jobbar till sommaren!

Ser väldigt mycket fram emot denna swap och har redan massa idéer! beror såklart på vem jag ska skicka till men det ska bli himla skoj!